rouwen en rouwbegeleiding

45c48ad3b9527aec5b07e7c1393d1e19

Rouwen is een verwerkingsproces van een verlies.

Het kan een dierbare persoon zijn of een geliefd huisdier waarvoor we treuren. Het kan ook onze gezondheid zijn die achteruitgaat, onze jeugdigheid die we verliezen, of een relatie die afgebroken is. Het zijn dingen die ons verdriet doen en waarvoor we tijd nodig hebben om te verwerken.

Ik probeer je als rouwconsulent te begeleiden in dat proces. Hier in de therapieruimte vind jij een luisterend oor naar jouw verzuchtingen en verdriet en wordt je de nodige tijd gegund.

Soms gebeurt het ook dat we heel diep in het verdriet wegzakken , dat het uitzichtloos lijkt. Soms houden bepaalde gekoppelde zaken ons geblokkeerd en vinden we na een hele tijd nog steeds niet de troost die we nodig hebben.

Ik probeer als rouwbegeleider te zorgen dat je niet wegzakt , dat er aan de horizon licht schijnt , zonder dat je het recht op verdriet verliest. Een ander kan immers niet voelen hoe het je heeft geraakt, alleen jij kan dat.

Als rouwbeleider probeer ik jou begrip en troost te schenken, zodat jij op eigen ritme het verwerkingsproces kunt sturen. Ik luister naar jouw verdriet en geef het plaats om te zijn, zodat het rouwproces kan verlopen zoals het zou moeten.

Nu ‘t rouwrumoer rondom jou is verstomd,
de stoet voorbij is, de schuifelende voeten,
dan voel ik dat er een diepe stilte komt,
en in die stilte zal ik je opnieuw ontmoeten.

En telkens weer zal ik je tegenkomen,
we zeggen veel te gauw : het is voorbij,
Hij heeft alleen je lichaam weggenomen,
niet wie je was, en ook niet wat je zei.

Ik zal nog altijd grapjes met je maken,
we zullen samen door het stille landschap gaan,
nu je mijn handen niet meer aan kunt raken,
raak je mijn hart nog duidelijker aan.

Toon Hermans

Heb je nog een vraag, klik dan hier

Wil je een afspraak, klik dan hier