Verdriet en rouwen

 

Rouwen wordt vaak geassocieerd met treuren om de dood van een geliefd persoon.

Maar rouwen is een deel van het verwerkingsproces en hoort eigenlijk ook bij andere verwerkingsprocessen. Alles wat wij moeten “achterlaten” brengt bij ons een proces op gang waarbij wij sowieso een fase van verdriet voelen om hetgene wij verloren.  Een goede gezondheid, bijvoorbeeld, voor wie geconfronteerd wordt met ernstige ziekte,  of bijvoorbeeld het verlies van jeugdigheid, mobiliteit en zelfredzaamheid voor mensen in een rusthuis…

rouwen en het rouwproces bij verlies zijn vaak moeilijk te vatten door een buitenstaander en het onbegrijpelijke, het machteloze rond verdriet maakt dat men vaak verkeerd reageert, al is het goed bedoeld …

Hier vind je een luisterend oor.

atmosphere autumn beautiful branch

Foto door Pixabay op Pexels.com