relatie en therapie : moeilijk of makkelijk?

man and woman standing at seashore

Foto door Ibrahim Asad op Pexels.com

Er is vaak nogal wat te doen omtrent nut van psychotherapie,  zowel in het algemeen voor persoonlijke therapie en begeleiding als voor het meer specifieke van relatietherapie.

Kunnen wij als psychotherapeuten succes garanderen?

Maar wat is “succes”?

In onze maatschappij wordt alles afgewogen : voor wat, hoort wat. Spijtig genoeg geldt dat niet in intermenselijk contact. Daar spelen andere regels.

Iedere baby leert zich te gedragen als een kleine manipulator om te kunnen verkrijgen wat hij graag heeft : “even mijn keeltje openzetten en ik wordt opgepakt en geknuffeld”. Het is een deeltje van ons overlevingssysteem, want een baby is volledig hulpeloos, dus in sé is er niks mis mee.  Maar niet altijd kan aan onze behoeften voldaan worden en met de frustraties die zo ontstaan moeten we eveneens mee leren omgaan. Door de band lukt dat wel.

Maar in hele close relaties voelen we ons juist het meest kwetsbaar en kunnen we dus ook gevoelig blijvende kwetsuren oplopen. Deze zullen eveneens alle latere relaties in zekere mate beïnvloeden. Ze kunnen ons wat meer afwachtend of eerder wat meer eisend laten worden. Soms wordt daardoor een belasting op een relatie gelegd die onoverbrugbaar lijkt.

De rol van de therapeut is dus in feite deze gevoeligheden bloot te leggen en te helpen lichter maken door inzicht.

Voor een persoon heeft het succes van de therapeut of van de therapievorm te maken met het “aanslaan” van bepaalde technieken en met het “klikken” van de persoonlijkheid van de psychotherapeut met de cliënt. Daardoor is niet altijd duidelijk welke therapie nu goed werkt en welke niet. Echter is het welzijn van iedere cliënt altijd hetgene moet voorop staan. Als integratief psychotherapeut heb ik technieken uit verschillende stromingen ter beschikking.

In relatietherapie is eveneens de persoonlijke klik en het aanslaan van technieken belangrijk, maar nog belangrijker is het ontdekken van de dynamiek die ontstaat tussen de partners.

Is de relatietherapie “succesvol”, dan worden dus gevoelige punten van de partners blootgelegd. Sommige problemen en spanningen kunnen inderdaad opgelost worden wanneer het duidelijk wordt wat er speelt. Soms komt men tot inzicht en begrip in zichzelf en ook in de andere, en komen zo mechanismen aan het licht, verkeerde interpretaties die we hebben, die de relatie laten vastlopen. Met een beter begrip kan men de relatie en de ontstane spanningen anders gaan bekijken.

Partners die elkaar terugvinden via de relatietherapie hebben vaak een veel betere relatie en een beter seksleven, zo blijkt. De eerste stap is de durf om de confrontatie aan te gaan en om jezelf bloot te durven geven bij de therapeut.

In sommige gevallen kan de relatie echter niet gered worden.

Het lijkt dus een ondankbare taak voor een relatietherapeut wanneer mensen besluiten uit elkaar te gaan op basis van de onoverkomelijke verschillen tussen de partners, maar dat is niet zo. Op zijn minst hebben cliënten daardoor meer inzicht in zichzelf gekregen wat hen sowieso ten goede komt.

 

Eén van de meest gekende relatietherapeuten wereldwijd is dr Sue Johnson. Haar boek “Houd me vast” , waarin zij haar therapie “Emotionally Focused Therapy for couples” uitlegt, werd een bestseller en is in vele talen vertaald. Met haar jarenlange ervaring stelt zij dat 75% van de koppels die relatietherapie volgden hun relatie konden redden en meer zelfs, hun relatie werd een heel stuk beter , evenals hun seksleven.

Ook nood aan relatietherapie ? Klik dan hier voor meer uitleg  over relatietherapie of  hier voor het maken van een afspraak .

Zie ook   deze tekst vanwege Rika Ponnet , Duet relatiebemiddeling.